Jedli smo surove ribe in pekli pecivo!
Tokrat smo se prebudili v megleno jutro in pojedli zajtrk. Nato smo se odpravili do šole, kjer nas je pričakala profesorice Linda, ki nas je kot lokalna vodička popeljala po mestu. Na poti do glavne tržnice - Markt Hall - smo si ogledali nekaj slaščičarn in poskusili tudi nekaj njihovih priljubljenih tortic - red velvet, jabolčno in korenčkovo torto.
Na tržnici smo videli različne stojnice s stvarmi, hrano in rožami. Nekaj pogumnih nas je celo poskusilo tradicionalne surove ribe (herring) s čebulo. Nakupili smo nekaj eksotičnega sadja, kot na primer; dragon fruit, sveže datlje, čirimojo in nekatere za posladek tudi grozdje in paradižnik.
Na praksi smo skupaj z nizozemskimi dijaki pripravili njihove tradicionalne sladice; boterkoeg in gevulde speclaas (Sabrina in Polona s pekovskega programa pa sta z nizozemskimi dijaki pripravljali pekovske izdelke npr. krentenvlinders). Pomagali smo pospraviti in poskusili pripravljene sladice, na kar so nam za konec gostitelji pripravili tudi nekaj za pod zob. :)
Siti in nekoliko utrujeni smo se vendarle končno odpravili nazaj v sobe.
*SLOVARČEK:
1. Boterkoek
Prevod: maslena torta / masleni kolač - zelo bogat, gost kolač iz velike količine masla, sladkorja in moke. Ima mehko, skoraj kremasto sredico in hrustljavo skorjo. Pogosto se peče v okrogli obliki in nareže na trikotnike.
2. Gevulde speculaas
Prevod: polnjeni piškoti speculaas / polnjeni začinjeni piškoti - to so začinjeni piškoti (s cimetom, nageljnom, muškatnim oreščkom), napolnjeni z mandljevo pasto (amandelspijs). Pogosto jih jedo jeseni in pozimi, zlasti okoli praznika sv. Nikolaja (Sinterklaas).
3. Zeeuwse bolus
Prevod: "Zelandski bolus" (poimenovan po pokrajini Zeeland) / sladki spiralni rogljiček - spiralni, mehki zvitek iz kvašenega testa, bogato premazan z rjavim sladkorjem in cimetom. Je lepljiv, sladek in dišeč — pogosto ga jedo s skodelico kave.
4. Krentenvlinders
Prevod: "rozinasti metuljčki" (dobesedno: metulji z rozinami) - sladko listnato ali kvašeno pecivo z rozinami, oblikovano kot metulj ali dvojni zvitek. Pogosto se ga namaže z maslom za zajtrk ali malico.




Komentarji
Objavite komentar