Mesni burek!!


Ravno obratno kot včeraj smo danes začeli že v zgodnjih jutranjih urah - 8.30 - In sicer že takoj v slaščičarni. Z nizozemskimi dijaki z dvoletnega programa smo pekli piškote z mandlji. Vmes smo imeli petnajst minutni odmor. V drugem delu prakse je vsak naredil svoje listnato testo - vendar na holandski način! 









  Presejani moki smo dodali sol in maslo, ki smo ga prej "pretepli", da se je zmehčalo, vendar se pri tem ni topilo (narezali smo ga, ko je bil že v moki). V veliki skledi smo vsemu skupaj primešali vodo in dobro zmešali. Dokončno smo ga pregnetli še na roke. Nakar smo prešli na zlaganje. Pri holandskem načinu listnatega testa na koncu dobimo 15 plasti (medtem ko pri francoskem  načinu - kot delamo pri nas - dobimo 144 plasti). In sicer zlagamo dva krat po pet, preden ga damo počivati v hladilnik za deset minut. Potlej zlagamo še enkrat po pet.


  Zanimivo je, da imajo na šoli Zadkine ure prakse organizirane nekoliko drugače kot pri nas; praksa, odmor, praksa, pospravljanje, za konec pa naredijo povzetek celotnega dne. 

  Po prvem delu prakse današnjega dne smo imeli pol ure časa za kosilo, pri čemer smo lahko izbirali med solato s tuno ali piščancem in različnimi sendviči. Pojedli smo kar v šoli v prostoru za druženje in malico.



Med popoldansko prakso smo bile vse skupaj v pekarni. Sabrina, Polona, Gaja in profesorica so delale burek za nizozemske dijake, Mia, Pia in Neli pa smo delale tri različne sladke in slane izdelke za katere so nam testo pripravili že prej.


Sodelovale smo tudi z ostalimi dijaki in se na novo naučile, kako splesti pletenice iz kvašenega testa.


Po praksi smo imeli že dogovorjeno večerjo v šolski restavraciji. Vsak je dobil 3-hodni meni: bučna juha z grenivko kot predjed, za glavno jed raco s prilogami ter kot sladico brownie s čokoladnim mousom, kepico sladoleda in hrustkom iz oblat mase.

  V hotel smo se po celem dnevu končno vrnili šele ob pol osmih, se uredile in spočile.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Od brezalkoholnih koktejlov do turških porok!

Nizozemska, smo že tu!

Jedli smo surove ribe in pekli pecivo!