Mooooo!

Predstavitev za uvod,

že hitimo nasproti naših usod!
Mlini na veter!
Zgrajeni v višine meter na meter.

Še čokolada za na pot,
pa na plavajočo kmetijo po sir in kompot!




 Za spremembo smo imeli dopoldan prost. Štiri skupaj smo šle po trgovinah, preostale pa so počivale v sobah. Petnajst do dvanajstih smo imele prvo aktivnost. Priključile smo se enemu izmed razredov na uri angleščine (z njimi smo v preteklem tednu bili tudi dvakrat na praksi). Na uri smo predstavile našo šolo in posamezne programe. Po predstavitvi pa smo se razdelili po parih ali v teojice z nizozemskimi dijaki in se pogovarjali o čemerkoli smo hoteli. 



  Ker so nam nepričakovano spremenili načrt dneva smo si šli po angleščini v spremstvu profesorja za prakso in dveh dijakinj - po kratkem odmoru za kosilo - ogledati njihove znamenite mline. Tja smo se odpravili s tramvajem. V enem od mlinov nas je sprejel zelo prijazen gospod, ki nam je predstavil celotno delovanje mlina. Z njim smo se postopoma po stopnjicah odpravili vse više in više in više... Vse do vrha mlina! 

Preizkusiti smo smeli celo mini tobogan, ki je zgrajen med dvema nadstropjema. Celotna izkušnja je bila zanimiva, poučna in zelo zabavna.





  Po obisku mlina smo se peš odpravili po ulicah Rotterdama do trgovine s čokolado. Predstavili so nam potek dela ter na kratko nekaj malega zgodovine njihove trgovinice.













  


Kot zadjo točko dnevnega reda smo obiskali še plavajočo farmo, do katere smo se prav tako odpravili peš. Praktično je skoraj celoten objekt zgrajen na vodi. V spodnjem delu, ki je pravzaprav pod gladino, na plavajoči farmi vzgajajo sadike rastlin. Medtem ko imajo zgoraj nastanjene krave. Poleg farme so imeli tudi trgovinico z njihovimi domačimi izdelki, kot so: mleko, mladi sir, sokovi, jajca, razne omake..... Vse skupaj je bilo prav zanimivo. Na postaji, kjer smo čakali tramvaj za nazaj, nas je zapustil profesor prakse, zato sta nas nazaj pripeljali dijakinji Denisa in Malaika.




Plavajoča farma

Floating Farm v Rotterdamu je prva plavajoča kmetija na svetu, ki od leta 2019 proizvaja lokalno in trajnostno hrano. Njihov cilj je zmanjšati izgube hrane, transport in vpliv na okolje ter izboljšati kakovost živil. Krave hranijo z ostanki iz mesta, iz gnoja razvijajo biološko razgradljive izdelke, v vertikalni farmi pa gojijo mikrozelenje brez pesticidov. Na kmetiji izdelujejo mleko, jogurt in sire, ki zorijo pod vodno gladino, obiskovalcem pa ponujajo oglede in degustacije.





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Od brezalkoholnih koktejlov do turških porok!

Nizozemska, smo že tu!

Jedli smo surove ribe in pekli pecivo!